Kavos kelias nuo pupelių iki puodelio

Kaffebär-på-buske

 
Kava geriausiai auga atogrąžų teritorijose aplink pusiaują, kur visus metus vyrauja panaši temperatūra ir kritulių kiekis. Europoje kava komerciniais tikslais neauginama. Krūmai jautrūs šalčiui, taigi čia jiems per šalta. Yra dvi pagrindinės kavos rūšys – arabika ir robusta. Arabika sudaro apie 60 proc. produkcijos, o robusta – likusius 40 proc. daugiausia kavos pagaminama Brazilijoje, o antroje vietoje yra Vietnamas, kuriame gaminama daugiausia robusta. Kavos uogos yra kaulavaisiai, primenantys vyšnias. Jų kauliukai yra skrudinami, kad atsiskleistų jų skonis ir aromatas. Kavos krūmo žiedai labai intensyviai kvepia ir primena jazminus. Lapai išlieka žali visus metus. Kavos uogos neprinoksta visos vienu metu. Kaip matote nuotraukoje, uogos ant tos pačios šakos gali būti prinokusios skirtingai. Todėl jas skinti reikia kelis kartus, nes tik tamsiai raudonos uogos yra prinokusios. Iš vieno kavos krūmo per vieną derlių nuimama 200–700 g pagamintos kavos. Didžioji kavos uogų dalis nurenkama rankomis. Uogos prinoksta skirtingu laiku, o krūmai neretai auga kietoje žemėje, kur nėra jokios infrastruktūros. Tik kavos plantacijose Brazilijoje, kurios įsikūrusios kalnų šlaituose, galima naudoti mašinas derliui surinkti.

Pupelės nuo uogų atskiriamos dviem apgrindiniais būdais – šlapiuoju arba sausuoju. Skirtingi būdai lemia skirtingus kavos tipus. Jei minkštimas atskiriamas prieš sudžiovinant pupeles, tai vadinama plovimu, o jei džiovinant pupeles minkštimas paliekamas, tokia kava vadinama neplauta arba džiovinta saulėje. Pupelės išrūšiuojamos mašinomis, kurios pašalina kevalus, pažeistas, neprinokusias ar spalvą pakeitusias pupeles. Net šiais laikais šis etapas neretai atliekamas rankiniu būdu. Galiausiai pupelės išrūšiuojamos pagal dydį ir kitas savybes, kurios turi įtakos kokybei.

Kaffeprovning med koppar och provsmakningsskedarDegustavimas

Žalių kavos pupelių skonis keičiasi kiekvieną sezoną (kavos degustavimo laboratorija, Anna Nordström), o per derliaus metus iš kavą gaminančių šalių paimami mėginiai, siekiant nuspręsti, kurias partijas pirkti. Atvykus žaliai kavai ji dar kartą paragaujama, siekiant parinkti mišinio proporcijas. Kavos degustuotojas įvertina žalių kavos pupelių išvaizdą, skonio švelnumą, grynumą, aromatą, rūgštumą ir svarumą.

 

Maišymas

Geriausias mišinys gaunamas sumaišius skirtingų savybių kavą. Braziliška kava yra švelnaus skonio ir yra puikus mišinio pagrindas. Tada pridedama aromatingesnių ir rūgštesnių kavos rūšių, daugiausia pagamintų Kolumbijoje, Centrinėje Amerikoje ir Kenijoje.

Mikrorost med hela bönor

 

Skrudinimas

Skrudinant pupeles išsiskiria tam tikros medžiagos, kurios suteikia kavai jos ypatingą skonį. Jei pupelės paskrudinamos per daug, kava bus karti ir rupi, jai trūks aromato ir svarumo. Jei pupelės paskrudinamos nepakankamai, neišsiskiria aromatinės medžiagos,todėl gaunama silpna kava. Kruopščiai paskrudintos pupelės jau tapo mūsų prekių ženklu, nes siekiame atskleisti geriausią kavos aromatą ir stipriąsias savybes.